Къде, как и кога в общественото хранене е допустима употребата на

...
Къде, как и кога в общественото хранене е допустима употребата на
Коментари Харесай

`Депутатите раздвоени за райския газ, умуват как да прекроят Закона за храните

Къде, по какъв начин и кога в публичното хранене е позволена използването на диазотен оксид, прочут като божествен газ? Депутатите ще търсят отговори на тези въпроси, с цел да одобряват или отхвърлят допълнения в Закона за храните.

Депутати, представители на здравното министерство и на Агенцията по храните дискутираха как да лимитират използването на божествен газ. Първите терзания идват от здравните управляващи, тъй като в предлагания вид се уголемява обсегът на „ заведения за публично хранене “.

„ Където ние като способен орган откриваме, че всеобщо се намира този артикул – с претекста, че се употребява за подготвяне на коктейли . “

На депутатите се наложи да прецизират какво е заведение за публично хранене.

„ Да не забравяме, че заведения за публично хранене са и нощните заведения, и нощните заведения . “

Азотният диоксид е позволена добавка за евакуиране на сметаната от фабричните флакони при подготвяне на торти и коктейли , изясни доктор Димитров от Агенцията по храните. По думите му това е „ изцяло позволена добавка в храните “ по смисъла на европейското законодателство.

„ Използването на позволената добавка, която е позволена дори в случаите на подготвяне на детски храни , когато се употребява по главното си предопределение, а не за странични цели, е изцяло легално и разрешено от европейското законодателство. “

Бившият шеф на организацията, а в този момент депутат Христо Даскалов обаче предизвести, че точно в заведенията за публично хранене „ е огромният проблем “.

„ Само за последните няколко месеца няколко наши деца, хубаво насмъркани с този божествен газ, просто се убиха и ги няма към този момент на този свят. “

Даскалов позволява, че тортите и коктейлите може да са единствено алиби за злоупотреби .

„ Допуснем ли физическото наличие на този божествен газ в публичното хранене, нито БАБХ, нито медицинските органи ще могат да управляват дали си вършим сметана, която ще я разпределим по тортата, или ще мине сервитьорката и ще даде да се насмърка следващото българско дете . “

При инспекция постоянно ще се намерят услужливи адвокати , които ще обяснят, че законът разрешава райският газ да е в заведението за подготовка за коктейли, изрази своите опасения Христо Даскалов.

Колегата му Иван Иванов е още по-категоричен – този газ би трябвало да е забранен навсякъде.

„ Нашата цел е в заведенията за публично хранене да няма физически бутилки напълно и само за пълнене с азотен диоксид . Това е пропуск – че не сме забранили продажбата им, свободната, в интернет. “

„ Не би следвало да забраняваме нещо, тъй като то може да не се употребява по предопределение, когато е позволено да се употребява за главното си предопределение “ – гласи позицията на специалистите, съгласно които на следващия ден може да излязат сладкарите и да питат „ какво сте приели “ .

Това предизвика предлагането да се попречва пласирането на диазотния оксид в дребни разфасовки , „ които са практични и комфортни сервитьорът да ги разнесе “, а вместо това да бъде в по-големи съдове.

Когато за трети път чу предизвестието, че депутатите се пробват да забранят нещо, което на никое място в Европа не е неразрешено, председателстващият комисията Росен Костурков реагира: 

„ Няма в нито една страна подобен ограничаващ или забранителен режим. Ние сме неповторима страна по доста индикатори. Очевидно при на това като на ниска цена средство за влияние, психотропно, някой му е намерил използването . “

След като прецизираха къде не може да се употребява диазотен оксид, депутатите преминаха към глобите при неспазване на възбраните. Иван Иванов предложи десеткратно завишаване на плануваните санкции – от 50 000 на 100 000 лв.. Според Костурков обаче при високи санкции се корумпират осъществяващите контрола чиновници . Тъй като завишаването на глобите изисква отваряне на Закона за здравето, на този стадий депутатите се отхвърлят от концепцията.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР